Наші здобутки у ІІІ етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт

Автор: autor  |  18 Лис 2020 | розділ: Новини

Дві учениці із Глибоччини стали призерками найбільшого інтелектуального конкурсу України

Одна з речей, яка мені найбільше подобається у журналістській роботі — це розповідати про успіхи нашого молодого покоління. Ось і цього разу мова піде про двох талановитих дівчат із Глибоччини, які завдяки своїй наполегливій праці змогли здобути високі результати на рівні держави.
Конкурс, на якому зуміли відзначитись Анастасія Ходан — учениця Глибоцького ліцею та Надія Сарафінчан — учениця Молодійської ЗОШ, назвали наймасштабнішою інтелектуальною подією року в Україні. Насправді ж, йдеться про ІІІ (фінальний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту дослідницьких проєктів, який проводиться під егідою Малої академії наук України. Він надає можливість хлопцям та дівчатам із усієї України представити результати своїх досліджень у різних напрямках. Стартували цьогоріч понад 100 тисяч юних дослідників, які під керівництвом своїх педагогів презентували роботи у 65 секціях.
Нинішній фінал конкурсу уперше відбувся в онлайн-форматі, а відтак понад тисячу учасників, які пробились до цього етапу, демонстрували свої роботи за допомогою сучасних засобів зв’язку. На чотири дні всі регіони нашої країни об’єдналися в інтелектуальний інтернет-зв’язок, який локалізувався у Києві і до якого кожен учасник та учасниця долучалися, щоб розповісти про свої унікальні наукові проєкти, ідеї, дослідження.
Глибочанка Анастасія Ходан та молодійка Надія Сарафінчан — серед тих, чиї роботи поважне журі високо оцінило. У підсумку, і Анастасія, і Надія завоювали третє призове місце. Їхні дослідження були присвячені історичній тематиці. Анастасія разом зі своїм науковим керівником Аллою Сиротюк, вчителем історії та правознавства Глибоцького ліцею, презентували роботу «Хрестові походи: крах ілюзій» у секції «Всесвітня історія». У свою чергу, Надія під керівництвом Вікторії Глевко, вчителя історії Молодійської ЗОШ та Світлани Герегової, доцента Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, дослідила життєвий та творчий шлях видатного уродженця Буковини Євсевія Мандичевського і була представлена у секції «Історія України».
Загалом же, Чернівецька область, як відзначає Буковинська мала академія учнівської молоді, була представлена 30 учасниками, які, зрештою, завоювали 15 призових місць: одне — перше, чотири — других та десять — третіх.
— Всі роботи були цікавими та оригінальними, тандем науковця і учня показав, що наша Буковина багата на культурну, історичну, географічну спадщину, яку юні науковці мають досліджувати, відкривати і презентувати, — розповідають у Буковинській малій академії учнівської молоді.
І, напевне, недарма цей конкурс називають наймасштабнішим інтелектуальним змаганням для молоді. Перш за все, він надає змогу учасникам демонструвати свої здібності. Однак, до цього ж, в його рамках відбуваються цікаві знайомства з видатними людьми із різних сфер. Цьогоріч, скажімо, були організовані телемости із США та Мексикою, під час яких молоді дослідники могли спілкуватися з провідним науковцем і керівником проєктів NASA (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору) Хорхе Сотомайором, очільником Національної мережі науки та технологій Мексики Робертом Ідальго, радником Генерального директора ЮНЕСКО Жаном-Полем Жусто Нґоме Абьяґою, а також із дипломатами українського посольства у США, які вийшли на зв’язок з Вашингтону.
Проте, як зазначив директор Національного Центру «Мала академія наук України» Оксен Лісовий, успіх і перемога на цьому конкурсі не вимірюються кольором медалі чи її наявністю. Кожен відчує вагомість результату цього конкурсу лише на відстані часу. Чим далі від змагання учасники відходитимуть, тим більше будуть цінувати його. Ось і ми, сподіваємось, що цей конкурс стане для наших дівчат трампліном у світле майбутнє.
Георгій СЕМЕНЮК.

Коментування закрито.


Статистика