Туристський зліт працівників освіти Глибоччини

Автор: autor  |  21 Тра 2018 | розділ: Новини

       19 травня на турбазі «Райдуга», що у селі Просикуряни, зібралися активні та життєрадісні працівники освіти Глибоцького району на туристський зліт. Організаторами зльоту були управління освіти та районна профспілкова організація працівників освіти. Безпосереднє проведення заходу покладалось на Глибоцький центр туризму, краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді.

Це вже 11 туристський зліт педагогів Глибоцького району. За підтримки голови райкому профспілки Світлани Лазурко захід відродився і проводиться в рамках спартакіади працівників освіти Глибоцького району. Цього року учасниками зльоту були представники колективів Димківського, Михайлівського і Турятського НВК, Глибоцького ліцею, Багринівської, Черепковецької та Кам?янської ЗОШ І-ІІІ ст. Загалом 8 команд, у тому числі і збірна команда педагогів Глибоцького ЦТКСЕУМ.

Головний суддя змагань, спортивний суддя національної категорії Анатолій Дудка, спланував для команд цікавий крос-похід лісом протяжністю близько 5 км. Начальником дистанції працював Баранюк Володимир.

На маршруті учасники виконували різноманітні завдання: проходили технічні етапи з пішохідного туризму, зав?язували туристські вузли, показували свої знання з топографії, визначали азимут та висоту об?єкта, виготовляли з підручних матеріалів ноші, надавали долікарську допомогу і переносили умовно потерпілого. Варто зазначити, що учасникам потрібно було самостійно навести перила на етапах «Спуск» і «Підйом по схилу», «Траверс схилу», «Переправа по колоді через річку». При цьому потрібно було забезпечити командну та особисту страховку відповідно до Правил проведення змагань. Навісну переправу спортсмени-туристи долали з командним супроводом для кожного учасника. Для того, щоб подолати болото за допомогою жердин, педагогам також потрібні були певні навики та фізична підготовка. Крос – похід – це дистанція змагань зі спортивного туризму, яка поєднує орієнтування в лісовій місцевості та долання технічних етапів.

Хоча чимало педагогів вперше брали участь у туристських змаганнях, всі команди непогано підготувалися до змагань та показали хороші результати. Причому до уваги бралися як час роботи на п?яти технічних етапах, так і штрафи за порушення на всій дистанції.

Суддями на етапах працювали як педагоги закладів освіти, так і найкращі вихованці Центру туризму – учасники обласних та всеукраїнських змагань.

Склад учасників у командах також приємно дивував: поряд з молодими педагогами досить складний маршрут долали і старші, досвідчені колеги. Неабияку підтримку мали команди Димківського НВК та Глибоцького ліцею, де учасниками були директори цих закладів, Василь Гумельник та Дмитрій Глобак. А Василь Каменюк, директор Черепковецької ЗОШ, аби підтримати свій колектив, на зльоті працював спортивним суддею на етапі.

У напруженій та чесній боротьбі перемогу у зльоті виборола команда Глибоцького ліцею (капітан команди Дмитро Сандул). Срібними призерами стала команда Турятського НВК (капітан Неля Троєцька). Бронзу здобули педагоги Димківського НВК (капітан Ольга Фоса). Збірна туристів – спортсменів Центру туризму і краєзнавства була поза конкуренцією, але виступала поза конкурсом.

Начальник управління освіти Василь Барарюк та голова райкому профспілки Світлана Лазурко на закритті зльоту привітали всіх учасників і зазначили, що переможцями стали всі, адже за прикладом педагогів спортивним туризмом будуть активно займатись і учні району. Командам і учасникам були вручені кубки і грамоти.

У конкурсі туристських страв перемогла молода амбіційна команда Михайлівського НВК.

Є, звичайно, і проблеми: варто звернути увагу на придбання туристського спорядження для навчальних закладів.

Високий рівень проведення змагань, хороша підготовка та активна участь педагогів у зльоті свідчать про те, що система освіти і виховання учнівської молоді засобами туризму і краєзнавства успішно діє в закладах освіти Глибоцького району.

Оксана Меленко,

головний секретар зльоту,

голова профкому ЦТКСЕУМ

Коментування закрито.


Статистика