День туризму у Глибоцькому районі

Автор: autor  |  06 Жов 2013 | розділ: Новини, Спорт

Всесвітній День туризму школярі Глибоцького району традиційно активно провели на 26 зльоті юних туристів-краєзнавців. Захід проводився на дитячій туристській базі «Райдуга» у селі Просокиряни з 26 по 28 вересня 2013 року.

Зазвичай на зльотах юних туристів відбувається творчий звіт гурткових об’єднань Глибоцького центру туризму та краєзнавства, які представляють результати своєї роботи за минулий навчальний рік.

Цього року учасниками зльоту були команди з 31 навчального закладу Глибоцького району – 

а це більше 300 юнаків та дівчат та близько 70 педагогів.

На урочистому відкритті зльоту юних туристів-краєзнавців привітали гості: голова Глибоцької районної ради Валерій Ротар, голова райкому профспілки працівників освіти Світлана Лазурко, начальник відділу змісту виховної роботи та позашкільної освіти управління освіти Оксана Стрельчук, завідуюча районним методичним центром Олеся Намака, майстер спорту з туризму, «Видатний мандрівник України» Георгій Махров. Завітали на зліт директори Черепковецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Просіцької ЗОШ І-ІІ ст., сільський голова Карапчева Василь Іонець. Всі вони відмітили величезний ентузіазм та волю до перемоги юних туристів, здобутки в галузі туризму і краєзнавства. А пишатися, справді, є чим. Адже 18 років поспіль Центр туризму забезпечує Глибоцькому району перше місце в області за напрямком туристсько-краєзнавча діяльність.

Програма зльоту була надзвичайно динамічною та насиченою – вона складалася з п’яти видів, які включали також окремі дистанції. За три дні були проведені десять конкурсів та змагання на шести дистанціях. Тож нудьгувати учасникам зльоту не довелося.

За багато років проведення подібних зльотів Центр туризму розробив оптимальну програму, де свої уміння та навички змогли б успішно продемонструвати вихованці творчих об’єднань різних напрямків – спортивно-туристських та краєзнавчих гуртків.

Завдяки добрій матеріальній базі Центру змагання з водного туризму відбуваються на двох класах суден: катамаранах та байдарках, учасники забезпечені страхувальними шоломами, рятувальними жилетами і мотузками. У цьому виді кращі результати серед навчальних закладів І-ІІІ ступенів показали вихованці гуртка «Водний туризм», учні Кам’янської ЗОШ (кер. Лупуляк С.В.). Друге та третє місця посіли команди Сучевенської ЗОШ (кер. Г.С.Попеску) та Глибоцької ЗОШ (кер.Блисенко Ю.Д.). Серед навчальних закладів І-ІІ ступенів місця розподілились наступним чином: І місце – за командою Горбівецької ЗОШ (кер.Громей І.В.), ІІ місце – Привороцька ЗОШ (кер.Фортуна І.Д.), ІІІ місце – Грушівський НВК (кер.Вільчак Д.Д.).

Дистанція з велосипедного туризму «Велоралі» була цікавою та водночас складною: учасники долали швидкісні підйоми та спуски в сідлі, демонстрували своє вміння ремонтувати велосипед, визначали азимут на місцевості, вирішували тести з правил дорожнього руху та медицини. На іншій дистанції – «Фігурне водіння велосипеду» – спритні велосипедисти майстерно проїжджали фігури «Вісімка», «Коло», «Змійка» та «Колія», переносили на ходу предмети. І все це вони виконували на швидкість. Не дивно, що перші місця посіли команди Карапчівськго ліцею (кер.Товарницький І.Г.) та Йорданештської ЗОШ ІІ ст. (кер.Бойку М.К.), де працюють гуртки «Велосипедний туризм». Срібними призерами стали команди Луковицької ЗОШ І-ІІІ ст. (кер.Чоботар О.В.) та Просіцької ЗОШ І-ІІ ст. (кер.Лазурка М.О.). Бронзу вибороли команди Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. (кер.Шелепюк Н.В.) та Горбівецької ЗОШ І-ІІ ст.

Туристсько-краєзнавчий маршрут протяжністю понад 5 км команди проходили за допомогою карти для спортивного орієнтування із зазначеними контрольними пунктами. На кожному пункті учасники виконували різні завдання з історичного, географічного, етнографічного та екологічного краєзнавства і топографії; долали яри, схили та річки за допомогою мотузок і спеціальних технічних пристроїв. У цьому найскладнішому виді перемогу здобули команди Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. та Червонодібровського НВК (кер.Баранюк В.А.), ІІ місце посіли команди з Глибоцького ліцею (кер.Сандул Д.В.) і Горбівецької ЗОШ І-ІІ ст., ІІІ місце – за командами Глибоцької ЗОШ І-ІІІ ст. та Михайлівського НВК (кер.Гушул В.І.).

Складання топографічної карти та плану місцевості невід’ємна складова підготовки гуртківців Центру туризму і потребує особливих навиків та знань. Щоб відобразити місцевість на аркуші паперу, потрібно вміти користуватися різними приладами, перетворювати відстані відповідно до масштабу, правильно та охайно малювати топографічні знаки. Все це на високому рівні продемонстрували кращі юні топографи з Карапчівського ліцею та Йорданештської ЗОШ І-ІІ ст., Корчівецької, Кам’янської, Сучевенської ЗОШ І-ІІІ ст., Просіцької ЗОШ І-ІІ ст. і Червонодібровського НВК. Видно, що до підготовки цих топозагонів долучились вчителі географії навчальних закладів.

Пріоритетний вид програми на зльоті юних туристів-краєзнавців Глибоцького району – конкурсна програма, – яка складалася із 10 конкурсів. Цього року учасникам та керівникам була запропонована нова схема: чотири конкурси – обов’язкові для участі, ще шість – за вибором команд. Результат участі у конкурсній програмі визначався за 7 конкурсами. Тож команди самі обирали перспективні та цікаві для себе конкурси. Серед них: конкурс капітанів, стінгазет «Будні зльоту», «Візитка команди», слайд-презентацій про роботу творчих об’єднань, туристсько-краєзнавча вікторина «Що? Де? Коли? Як?» та конкурс для керівників гуртків на знання Правил проведення подорожей з учнівською молоддю.

На конкурс фотогазет про роботу гуртків за минулий навчальний рік «Пропаганда туризму і краєзнавства» навчальні заклади подали 26 робіт. У них творчо висвітлена проведена у навчальних закладах робота з туристсько-краєзнавчого напрямку та окремі заходи: змагання, екскурсії, походи, експедиції, творчі вечори, дні туризму. Члени журі надали перевагу змістовним фотогазетам з якісними фотоматеріалами. Вагоме значення у підведенні підсумків мають публікації в засобах масової інформації, на освітянських сайтах в мережі Інтернет. Висока оцінка була поставлена також тим командам, які ведуть фотолітопис свого гуртка упродовж тривалого часу. Найкраще зберігають пам’ять про життя гуртків у Тарашанській ЗОШ (кер.Щур Р.В.), Кам’янській ЗОШ (кер.Стрілак Н.П.), Глибоцькому і Старововчинецькому ліцеях, Сучевенській та Глибоцькій ЗОШ. Серед ЗНЗ І-ІІ ступенів найкраще пропагують туристсько-краєзнавчу роботу у Йорданештській школі, Червонодібровському, Михайлівському та Грушівському НВК.

Вже другий рік темою конкурсу фотографій є «Туристські принади Глибоччини». Тож члени журі змогли побачити чудову природу та унікальні об’єкти нашого району очима вихованців та педагогів – учасників конкурсу. Особливе захоплення у глядачів викликали фотосвітлини Червнодібровської козацької січі (Червонодібровський НВК), краєвиди річки Сірет (Йорданештська ЗОШ І-ІІ ст.) та заповідного Лісного озера (Глибоцька ЗОШ І-ІІІ ст.). На багатьох фотографіях були відтворені традиції та звичаї мешканців Глибоччини, їх народний одяг, що також можна вважати принадами нашого краю.

У конкурсі туристської пісні журі оцінювало виконавців за наступними критеріями: артистизм, майстерність, оригінальність. Перевага надавалась також авторським номерам. Найвищий бал отримали юні таланти з Глибоцького ліцею, Кам’янської ЗОШ, Михайлівського НВК, Карапчівського ліцею та Йорданештської ЗОШ І-ІІІ ст.

Новинкою у програмі зльоту були конкурси буклетів та слайд-презентацій творчих об’єднань туристсько-краєзнавчого профілю. Учасники творчо висвітлили роботу гуртків: у своїх буклетах та слайд-презентаціях вони представили історію об’єднання, кращих вихованців, результати роботи і навіть перспективи на майбутнє. Крім того, слайд-презентації мали відповідний музичний та текстовий супровід. Найбільш змістовними, оригінальними та якісними були буклети Тарашанської ЗОШ, Глибоцького ліцею, Опришенської ЗОШ (кер.Боднарюк М.І.), Кам’янської, Луковицької, Коровійської та Глибоцької шкіл, Старововчинецького ліцею (кер.Качуляк В.М.). У конкурсі слайд-презентацій кращими журі визначило роботи Глибоцької ЗОШ, Глибоцького та Старововчинецького ліцеїв, Кам’янської, Луковицької, Опришенської та Тарашанської шкіл.

У підсумковому протоколі конкурсної програми серед ЗНЗ І-ІІІ ступенів першу сходинку посіла команда Глибоцького ліцею, другу – Кам’янської ЗОШ, третю – Глибоцької ЗОШ. Серед ЗНЗ І-ІІ ступенів перше місце отримала команда Йорданештської ЗОШ І-ІІ ст., друге – Михайлівського НВК, третє – Червонодібровсього НВК.

Незважаючи на складні погодні умови, програма зльоту була виконана у повному обсязі. У нагоді стали приміщення нашої туристської бази «Райдуга». За підсумками участі у всіх видах програми зльоту перші місця своїм навчальним закладам вибороли команди Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ст. та Йорданештської ЗОШ І-ІІ ст., другі – команди Глибоцького ліцею та Горбівецької ЗОШ І-ІІ ст., треті – Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. та Червонодібровського НВК. Зміна лідерів та серйозна конкуренція між командами свідчить про те, що туризм і краєзнавство потужно розвивається у більшості навчальних закладів Глибоцького району.

Високим результатам, здобутим на 26 зльоті юних туристів-краєзнавців, передувала копітка та серйозна підготовка і тренування. Переможці і призери зльоту були нагороджені грамотами управління освіти, Глибоцького центру туризму і краєзнавства та цінними призами. Окремий приз отримав Центр туризму від райкому профспілки працівників освіти.

Зліт туристів – перший у навчальному році масовий захід, який є не тільки своєрідним оглядом попередніх результатів, але й ефективним способом перевірити готовність вихованців до подальшої туристсько-краєзнавчої роботи. Новостворені гурткові об’єднання та їхні молоді керівники під час зльоту здобули нові необхідні знання, а досвідчені – намітили перспективні кроки своєї діяльності у новому навчальному році.

Тож і цьогоріч День туризму на Глибоччині вдався на славу!

Оксана Меленко,

методист Глибоцького центру туризму і краєзнавства

 

Залиште коментар:

Статистика