Урочистості з нагоди відкриття бюсту Василю Постеуки та етнографічного музею в Станівецькому НВК

Автор: autor  |  20 Тра 2015 | розділ: Новини

9 травня   2015   року   в  селі   Станівці, на території Станівецького навчально-виховного комплексу відбулося цілий ряд культурних заходів : 

 -  відкриття пам’ятника односельцю ,письменнику, поету, вчителю  Василю Постеуки  ,який під час Другої світової  війни пройшов тортури табору смерті –Бухенвальд, а також  відкриття у приміщенні Станівецького навчально-виховного комплексу музею етнографії з метою формування  у вихованців закладу любові до рідної землі, свого  народу, вивчення своєї історії , традицій, обрядів, звичаїв, збереження та використання пам’яток  матеріальної та духовної культури.          

Свято пройшло під патронатом Чернівецького благодійного фонду «Дім румунської мови», його голови — громадського діяча, поета Василє Тарицяну. Завдяки йому бюст був виготовлений у Румунії. А головна роль в організації цього міжнародного заходу належала директору місцевої школи

 

Георгію Яценюку та сільському голові Георгію Жиряді, колективам, які вони очолюють.
Про важливість події та про творчість і життєвий шлях відомого поета Василя Постеуки перед присутніми розповіли, насамперед, учні місцевого навчального закладу та його керівник, дослідники творчості — чернівецький журналіст Іон Крецу та письменник з міста Кимпулунг Іон Філіпчук.                                                           

 З вітальними словами до гостей та місцевих газд, які зібралися біля погруддя свого земляка звернулися голова райдержадміністрації Георгій Придій, голова районної ради Григорій Ванзуряк, консул Генерального консульства Румунії у Чернівцях Едмонд Нягоє, голова повітової ради повіту Алба Іон Думітрєл та заступник голови повітової ради Бістріца Насауд Александру Бугна. Вітальні слова прозвучали і з боку начальника управління освіти Василя Швеця та голови обласного Товариства румунської культури ім. Міхая Емінеску — Василя Бику, депутатів районної та обласної рад Петра Постевки і Ауріки Божеску, інших.

В пам’ять про цю світлу людину Василя Постеуку та всіх загиблих в застінках концтаборів та у боротьбі з нацизмом, було вшановано хвилиною мовчання.

 Організатори свята подякували  шановним гостям,  всім присутнім, які  розділили радість здійсненої справи, яка збереже історичну та культурну пам’ять.

Залиште коментар:

Статистика